Vaha, bir yandan kentle bağlantıları güçlü, görünür ve erişilebilirken, diğer yandan içeride yarattığı yaşam ile korunaklı, sakin ve gerektiğinde durağan mekânlar içerir.
KONUMUN TALEPLERİ
Ankara’nın batı gelişim aksı üzerinde yer alan Mustafa Kemal Mahallesi, son yıllarda yaşadığı hızlı kentsel gelişim ile merkezi iş ve yaşam alanı niteliği kazanmış, bir çekim merkezi haline gelmiştir. Merkezlere metro ile erişimi sayesinde, yıllar içinde oluşmuş az yoğunluklu dokuya eklemlenen yüksek yoğunluklu yeni karma kullanım projeleri ile bölge çok daha dinamik bir çehreye bürünmüştür. Yakın çevrede bulunan Bakanlıklar ve kamu yapıları ise mesai saatleri içinde kentsel hareketliliğin artmasında etkilidir. Bu yönüyle farklı kullanımlar ve yapı yoğunluklarının yer aldığı bölgenin merkezinde konumlanan Vaha Yapı Kompleksi, çeperlerinin geçirgenliğiyle çevresi ile güçlü ilişkiler kuran bir mekân üretir.
KENTSEL GEÇİRGENLİKLER
Üzerinde metro hattını da barındıran ana ulaşım arteri Eskişehir Yolu (İnönü Bulvarı) ile yapı kompleksi arasında yer alan ve bölgenin çehresini değiştiren Tepe Prime yaşam merkezi, zemin kattaki geçirgenliği ve yaya bölgesiyle bağlayıcı bir yapılı çevredir. Açık alanları ile öne çıkan ve yaya geçişine izin veren geçirgen bir kurguya sahiptir. Fakat günümüzde bu sürekliliği sağlayacak tamamlayıcı mekânlar çevrede oluşmadığı için yaratılan kentsel dinamizm ve yaya hareketi kendi içine hapsolmuş kısa süreli bir deneyim sunmaktadır. Vaha Yapı Kompleksi eşsiz bir fırsat sunan bu potansiyeli kullanır.
HIZLA DÖNÜŞEN ÇEVRE
Alanı çevreleyen az katlı konut bölgesi Barış Sitesi, yüksek katlı yoğun ofis ve çalışma blokları Mahal Ankara, günlük yoğun hareketliliğin yaşandığı BTK ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve kuzey ve batısında planlama süreci devam eden projeler ile çeperinde yeni açılacak bulvarlar dikkate alındı. Bu kentsel gelişmelerin ışığında, yapının çeper ilişkileri yorumlandı ve kurması hedeflenen potansiyel ilişkiler değerlendirildi. Bu verilere göre, yapı kompleksinin batı ve kuzey çeperlerinin tam merkezinden yaya ilişkileri geliştirme potansiyeli iyi bir tasarım jeneratörü oldu. Alanın güneydoğu köşesine ise, prestijli ve yapı yaklaşımında ilk algılanan nokta olması nedeniyle tasarım ve yerleşim kararlarında özel bir önem ve öncelik verildi.
GÖRÜNÜR, ERİŞİLEBİLİR İLE KORUNAKLI, SAKİN ARASINDA
Davetli mimari proje yarışmasında birincilik ödülü alan Vaha’nın tasarım sürecindeki önemli tartışmalarından “mekân kimliği” meselesine, çevredeki ve yapı kompleksi bünyesindeki yeşil dokunun yorumuyla da yanıt arandı. Çevre dokudaki kentsel yeşil alan eksikliğine karşı Vaha, kentliye yeşile dokunma imkânı veren bir kentsel alandır. Alanın çeperindeki yollar erişilebilirlik açısından büyük fırsat sunsa da, yoğun araç trafiğinin yarattığı gürültü ve hareket bir o kadar mekânsal konfor problemi yaratır. Bu bağlamda Vaha, bir yandan kentle bağlantıları güçlü, görünür ve erişilebilirken, diğer yandan içeride yarattığı yaşam ile korunaklı, sakin ve gerektiğinde durağan mekanlar içerir. Bu yapının ana fikridir.
İÇERİDE BİR VAHA
Akışkan çizgilerin kompozisyonu ile tanımlanan zemin ve döşemelerin birlikteliği iç çeper karakterini oluştururken, batı ve kuzey çeperler kente daha net bir tavır sergiler. Cephe ve kütle plastiğine yansıyan bu farklılık, program dağılımında da karşılık bulur. Dış çeperde birim ünitelerin bir araya gelmesiyle oluşmuş kütleler esnek plan kurgusu ile farklı kombinasyonlar üretmeyi olanaklı kılar. Güneyindeki bulvardan hemyüz zeminle içeri alınan yaya hareketi, yaygın bir merdiven ile alt kota akıtılır. Alanın kuzeydoğu köşesi ile üst meydan arasındaki kot farkı sayesinde Vaha, az katlı yeşil bir konut bölgesi olan Barış Sitesi’ne doğru da açılım sağlar. Bu açılan kentsel aralıkta, kentli için bir sığınma alanı niteliğinde bir açık alan ve toplanma mekânı üretilir. Buradaki açık amfi ve sahnesinde düzenlenen etkinlikler sayesinde kentle bir bağ daha oluşur. Kentsel hareketliliğin yaşandığı ve bir araya getiren karakteriyle üst meydan, sert zemin ağırlıklı bir peyzaj karakteri taşır. Aynı zamanda özel günler ve dönemlerde simgesel kutlamalar ve reklam nesnelerinin de yer alabileceği bir nitelikledir. Alt kota bağlanırken yeşil dokuyla yavaş yavaş temas etmeye başlayan kullanıcı, git gide yoğunlaşan yeşil ve su peyzajıyla karşılaşır. Yeşil doku ve su öğesi tüketim mekanlarının dış alanlarını da tanımlar.