Samsun Atakum Konut Projesi

Doğayla bütünleşen ve yanı başındaki orman dokusunu içine almayı amaçlayan kurgu, tasarımın anafikrini oluşturur

Samsun Atakum Konut Projesi

Ödüllü Proje

İnsanların doğayla olan ilişkisini ve doğaya olan erişimini güçlündirmeyi hedefler. Kesintisiz deniz ve orman manzarası, yapıların tasarımında öncelikli bir unsurdur. Kulanıcıların yaşam alanlarında doğayla sürekli bir temas halinde olmalarını sağlayacak bir mimari tasarım anlayışı geliştirilmiştir. İnsan-Doğa ilişkisinin güçlendirilmesi, yapıların çevresel etkilerinin minimize edilmesi ve doğal peyzajla güçlü bir bağ kurulması projenin ana hedeflerini oluşturur.
Kullanıcıya maksimum derecede orman ve deniz manzara deneyimini yaşatacak bir kurgunun peşinden gidilmiştir. Arazinin eğimli yapısının avantaja çevrilerek orman çeperindeki doğal kotlarla uyum içerisinde bir teraslanma stratejisi geliştirilmiştir. Kütle yükseklikleri kurgulanırken konut birimlerinin birbirinin önünü kapatmaması ve manzara kısıtı yaşatmaması göz önünde bulundurulmuştur. Orman çeperinden uzakta konumlandırılan ana kütle hedeflenen yoğunluğun ormandan kopması ve ormanın yerleşke alanına nüfuz etmesini amaçlar.

İşveren

Özay Aş.

Yer

Atakum, Samsun

Alan

110.000 m²

Yıl

2024

Tür

Konaklama, Konut, Ticari

Durum

Yarışma

Tasarım

Emre Şavural
Fatih Yavuz
Taylan Özgür Aksoy
Kutay Kaynak
Aykan Aras

Proje Ekibi

Ramis Çetin
Sıla Kutlu Demirer
Fatma İrem Şanlı Ateş
Sümeyye Nur Kırımlı
Berna Köker

Eğimli arazinin bir sonucu olarak ortaya çıkan yeşil teraslar ise insanların doğayla etkileşimde bulunabilmelerine imkan tanırken denize ve ormana sürekli bakı veren açık alanları oluşturur. Yeşil teraslar, açık hava etkinlikleri için düzenlenmiş ve aynı zamanda dinlenme noktalarıyla birlikte mpeyzaj alanları içerir. Teraslarda oluşturulan ortak kullanım alanlarında kullanıcıların dinlenebileceği, spor yapabileceği ya da açık hava etkinliklerini katılabileceği doğayla iç içe bir deneyim yaşamaları amaçlanmaktadır. Konut sahipleri (uzun süreli-aile), mevsimlik kullanıcılar (kısa süreli), öğrenciler (uzun sürelibekar) ve otel misafirleri kullanıcı profilleri olarak tanımlanmıştır. Yapının genelinde devam eden aks sistemi sayesinde kullanıcıların ihtiyaçlarına ve tercihlerine göre şekillenebilen farklı yaşam malanları üretilir. Ana kütlede de birleşebilen birim stratejisi kütlenin haraketlenmesine ve manzara erişiminin sürekliliğini sağlamaktadır.