ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Mühendislik Laboratuvarları

ODTÜ Ankara Kampüsü’ndeki kurucu öğe olarak alle mantığını Kıbrıs'a taşıyan, Akdeniz iklimine uyum sağlamak üzere birbirine bağlanan laboratuvar blokları.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Mühendislik Laboratuvarları

Ödüllü Proje

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Mühendislik Laboratuvarları, birbirinden bağımsız girişleri olan üç yapı grubundan oluşur. Makine, İnşaat ve Kimya Mühendisliği Laboratuvar Blokları arasında tanımlanan plaza ve üstteki saçak ile birbirine bağlanır. İlgili bölüm laboratuvarları gruplanarak, servis ve kot ilişkile¬rinin fiziksel veriler doğrultusunda yorumlanması ile bloklar tanımlanır. Bloklar ayrı kotlara oturtulup, ortada yaratılan yeşil alanı zedelemeden servis alması sağlandı ve arazide olası büyüme ihtiyaçlarına olanak verecek şekilde yerleştirilir. Saçak üç küt¬lenin de üzerinde yer alarak plazayı tanımlar, hacimsel etkiyi güçlendirir ve yaya yolunu da kapsayarak plazaya dahil eder. Kütleler arasındaki boşluk doğu–batı yönünde sürekli esen rüzgârın akışına olanak verir ve serinlik hissini kuvvetlendirir.

İşveren

ODTÜ KKK Yönetim Kurulu Başkanlığı

Yer

Güzelyurt, KKTC

Alan

7.000 m²

Yıl

2008

Tür

Eğitim

Durum

Tamamlanan

Tasarım

Fatih Yavuz,
Hasan Okan Çetin
Ömer Emre Şavural

Proje Ekibi

Abdullah Çıkrıkçı
Sezgi Gündüz

3D Görselleştirme: Turan Türkal, Can Tamirci
Maket: M.Can Cansoy
Fotoğraflar: Murat Solakoğlu, FREA
Proje Tarihi: Ağustos 2006- Mayıs 2007
Yapım Tarihi: Ekim 2007-Kasım 2008
Statik Projesi: Taylan Karabey, Ercan Akman,Erdal Hüdaoğlu
Mekanik Projesi: Bahri Türkmen,Yunus Terlik, Mukaddes Önen
Elektrik Projesi: Osman Eminel
Altyapı Projesi: Yavuz Yüceer, Füsun Yüceer
Peyzaj Projesi: Habibe Aduş
Yüklenici: Hasan Şakir Ltd. Şti.

ODTÜ’nün kurumsal mimari proje yarışması geleneği içinde 2002 yılından beri ulusal ve çağrılı yarışmalarla biçimlenen yerleşkede, mühendislik bölümlerinin araştırma laboratuvarları, 2006’da düzenlenen çağrılı yarışmaya katılan projeler arasından seçilip uygulandı.

ALLE’DE BİR ARA DURAK

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün en batı ucuna yerleştirilen laboratuvar blokları, yerleşkenin üzerine oturduğu sırttan batı yönünde denize açılan en güzel manzaraya, güneyde ise Güzelyurt Ovası’na yukarıdan bakan hakim bir konuma sahiptir. ODTÜ Ankara Kampüsü’ndeki kurucu öğe olarak alle mantığı, bu yerleşkede de sürdürüldü. Ku­zeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan allenin en ucuna yerleştirilen yapı grubu, alleyi sonlandırıcı bir öğe değil, ileride gerek ek laboratuvar birimleri gerekse üniversi­tenin ihtiyaç duyacağı olası eğitim birimleri için bir ara durak olarak tasarlandı. Makine, İnşaat ve Kimya Mühendisliği Laboratuvarları­nın çoğunda geçerli titreşim kesme ve dışarıdan servis alma zorunluluğu gibi işlevsel gereklilikler, büyük oranda zeminde yayılımı gerektirdi. Farklı bölüm laboratuvarlarının gruplandığı parçalı bloklar eğimli araziye çeşitli kotlarda oturtuldu.

İÇ SOKAĞIN BAĞLADIĞI LABORATUVARLAR

Üç bölümün laboratuvarları girişlerini iç sokaktan alır. Sokağın merkezinde ona dik konumlanan saçak, yapı girişlerinin üzerinden üçüncü boyuttaki kütlesel iniş çıkış algısını toparlar. Saçak, sert zeminle yeşil örtünün iklimsel açıdan dengelendiği sokağı, yer­leşkeden gelen alleye doğru uzanarak bağlar ve güneybatı güneşini kırmak üzere insan ölçeğine, alt kotlara iner. Kıbrıs’ın tipik Akdeniz iklimine uyum sağlama ve yaz okulları­nın yoğun olduğu üniversitede yılın hemen her ayında rahat eğitim ortamı kurgulama gereksinimi mekâna yansımıştır.

Yapının parçalı kurgusunun blok etkisini kırması ve zeminde farklı kotlarla kurduğu zengin ilişkiler, laboratuvar yapılarının genellikle antrepo gibi ele alınmasındaki hantallığı ortadan kaldırır.

ENDÜSTRİYEL YAPI DİLİ

Laboratuvar mekânları, kendi içinde teknik ofisler ve eğitim birimleriyle dengelen­ir. Öğrencilerin sınırlı süreli kullanacağı laboratuvara karşılık, teknik çalışanların ya da eğitimcilerin tüm günlerini geçirdikleri mekânların hemen tümü, metal güneş kırıcı­larla iklimlendirilmiş balkonlara ya da zemin altı kotlarda hazırlanan çökük bahçelere açılır. Steril laboratuvar koşullarına uygun olarak, endüstriyel üretim biçimlerine yakın düşen yapı dili, teknolojisi ve malzemeleri, iç ve dış mekânlarda tutarlıdır: Brüt beton, cam, epoksi yüzeyler; açıkta giden teknik donanım; metal güneş kırıcılar ve saçak; tek renk cephe kaplaması, tek ve aynı dili kurar.