Konya Alaeddin Tepesi

Alaeddin Tepesi'nin tarihi ve arkeolojik mirasını koruyarak, kentle bütünleşen kamusal ve rekreatif alanlar oluşturulması amaçlanmaktadır.

Konya Alaeddin Tepesi

Alaaddin Tepesi’nin tarihi ve kültürel geçmişini ön plana çıkararak arkeolojik mirası kent yaşamının bir parçası haline getirmek projenin ana fikrini oluşturmaktadır. Tarihi yapıların korunması ve yaşatılması hedeflenirken, yeni bir gezi ve seyir promenadı tasarlanarak alanın deneyimlenebilir hale getirilmesi amaçlanmıştır. 2. ve 3. kazı alanları arasında burçları hatırlatan iki deneyim mekanı (Bilgi Evi) önerilmiştir. Mevcut peyzaj düzenlemeleri yalınlaştırılarak, alandaki önemli akslar ve tarihi yapılar gözetilmiştir. Ayrıca, tepenin kentsel bağlarının zayıflamış olması ve tarihi alanların kent yaşamından kopmuş olması projenin çözmeye çalıştığı temel sorunlardır. Alaaddin Bulvarı’nın bir kısmının yayalaştırılması önerisiyle tepenin çevresindeki açık alanlarla entegrasyonu sağlanacaktır. Proje, rekreasyon kimliğiyle öne çıkan tepenin tarihsel kimliğini daha görünür kılmayı amaçlıyor.
Tepede yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılan buluntular ve sur kalıntıları, sembolik anı mekanları olarak yeniden düzenlenirken, kentsel bellekte çok katmanlı tarihsel hikayenin daha iyi anlaşılması için adımlar atılmıştır. Projede, Alaaddin Tepesi'nin kent ile olan ilişkileri güçlendirilirken, tepeyi çevreleyen trafik yolları yeniden düzenlenerek yayalaştırılmış ve tepenin doğal ve tarihsel özellikleriyle uyumlu bir gezi rotası oluşturulmuştur. Koruma-yaşatma dengesini gözeten bu düzenlemelerle, Alaaddin Tepesi’nin tarihi dokusunu korurken, ziyaretçilere yeni bir deneyim sunmak amaçlanmıştır.
Tepenin merkezinde yer alan kazılmamış alanlarda, burçları hatırlatan mimari yapılar önerilmiş ve bu yapılar, tarihsel mimarinin modern katmanları olarak sunulmuştur. Aynı zamanda Kılıçarslan Köşkü’nün korunmasına yönelik yapılan mevcut strüktürün yerine, daha işlevsel ve çevreyle uyumlu bir örtü önerisi getirilmiştir. Arkeolojik mirasın korunması için yapılan düzenlemelerde, doğa ve tarihi dokunun birlikte ele alınması öncelik olarak belirlenmiştir. Özetle, proje, Alaaddin Tepesi’nin tarihsel mirasını koruma ve yaşatma amacı güderken, kentsel bağlarını güçlendirerek turizme ve kent yaşamına kazandırmayı hedeflemektedir.

İşveren

Konya Belediyesi

Yer

Konya

Alan

130.000 m²

Yıl

2023

Tür

Kamu, Kültür, Master Plan ve Kentsel Tasarım

Durum

Yarışma

Tasarım

Fatih Yavuz
Emre Şavural
Kutay Kaynak
Kaan Özdemir

Proje Ekibi

Fatma İrem Şanlı Ateş
Ceyda Tok
Sıla Kutlu