Kara Harp Okulu Laboratuvar Merkezi

Öğretim üyelerinin sakin çalışma ortamı ile derslik ve laboratuvar gibi hareketli ortamları esnek ve parçalı bir kurguyla birbirinden ayıran bir yapı.

Kara Harp Okulu Laboratuvar Merkezi

Ankara’da Milli Savunma Üniversitesi içerisinde konumlanan Kara Harp Okulu için tasarlanan laboratuvar merkezi, eğitim ve araştırma işlevli bir eğitim ve araştırma yapısıdır. Yapının bulunduğu yere ait olması için gösterilen çabada çevresel faktörler, topografik durum ve yakın çevresiyle kurduğu ilişkiler belirleyicidir. Kurgulanan yapı tipolojisi, yenilikçi malzeme kullanımı, verimli mekânsal düzenleme ve çağdaş mühendislik çözümleri ile pekiştirilmiştir.

İşveren

HAVELSAN Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ

Yer

Ankara

Alan

20.000 m²

Yıl

2014

Tür

Çalışma, Eğitim

Durum

Tamamlanan

Tasarım

FREA+SCRA /
Fatih Yavuz
Emre Şavural
Seden Cinasal
Ramazan Avcı

Proje Ekibi

Betül Dönmez
Esra Nur Barakat
Merve Görkem,
Meryem Merve Topdaş
Sümeyra Elçin
Beria Girgin

Ana Yüklenici : As İnşaat
Peyzaj Projesi : Propey Peyzaj
İç Mekân Projesi : FREA, SCRA, Ayaz&Ergin Mimarlık
Aydınlatma Tasarımı : MCC Aydınlatma
Statik Projesi : Mehmet Zafer Kınacı
Elektrik Projesi : Kemal Ovacık
Tesisat Projesi : Bahri Türkmen
Çelik Projesi : Mehmet Zafer Kınacı
Altyapı Projesi : Barbaros Bıçakçı
Yangın Tahliye Projesi: Karina Mühendislik
Yangın Güvenlik Danışmanı: Tanju Ataylar
Fotoğraflar : Yerçekim Mimari Fotoğraf
Şantiye Yöneticisi : TÜMAŞ

Yapı protokol yolundan geride konumlandırılarak, yapıyı meydana getiren alt kütlelerin öncelikli olarak algılanması sağlandı ve ilk bakıştaki kütlesel etki azaltılmış oldu. Ana giriş geriye çekilerek, mevcut dekanlık yapısı ile arasında geniş bir meydan oluşturuldu.

PROGRAM KURGUSU

Yapının en üst katı daha sessiz bir çalışma ortamı gerektiren öğretim üyesi odaları, alt katlar ise öğrencilerin aktif ve yoğun kullanımında olan eğitim birimleri, laboratuvar ve sosyalleşme mekanları yerleştirilmiştir. Öğretim üyesi odaları katındaki mekânlar, atrium ve düşey dolaşım sayesinde laboratuvar, bölüm derslikleri, ortak derslikler, amfiler ve yabancı diller bölümleriyle ilişki kurar. Programın bu şekilde düzenlenmesi akademik personelin odalarını bir arada tutmaya yardımcı olurken, aynı zamanda daha yalıtılmış çalışma ortamları yaratılmasına olanak sağlar. Alt kotlarda parçalı, üst kotta ise yekpare kütle kurgusuna sahiptir. Düzenli ve ritmik cephe ögeleri sayesinde kurumun resmi dili ve ağırlığı yansıtılır.

ATRİUM

Zemin kotta bulunan parçalı eğitim birimleri üzerine yerleştirilen öğretim üyesi odaları, askeri bir eğitimde hiyerarşik sisteme de atıfta bulunur. Eğitim birimleri ile öğretim üyesi odaları iç mekânda atrium ile birbirine bağlanır. Atriuma uzanan şeffaf cepheli toplantı salonları ve galeriden çıkan geniş merdivenler ile yapı girişinden itibaren sürekli algılanan zengin ve etkileyici bir iç mekân elde edilir. Yapının atriumu, iletişim çağının mekânsal bir yansıması, alışılagelmiş çalışma mekânlarının tekdüzeliğine karşı yaratılmış yeni bir deneyimdir. Ayrıca belli enerji sertifikasyon programları içinde (LEED, BREAM vb) çalışanlar ve kullanıcılara sunulan mekânsal kalite önemli bir puanlama kriteridir.

ESNEKLİK

Esneklik tasarım sürecinin en önemli prensiplerinden biridir. Aynı yapı içerisinde yer alan sosyoloji, kamu yönetimi gibi farklı bölümlerin eğitim mekânları ve akademik personel çalışma mekânları birbirlerinden ayrıldı. Eğitim birimlerinin parçalı kurgusu, proje sürecinin ilerleyen aşamalarında karşılaşılabilecek olası mimari program değişikliklerinin yapı plastiğini etkilememesi adına özellikle tercih edildi. Ayrıca yapının 8×8 metrelik aks sistemi ile çözülmesi de esneklik için ciddi bir avantaj oluşturdu.

LABORATUVARLAR

Kampüsteki diğer yapılardan gelecek askeri öğrencilerin ulaşım kolaylığı göz önünde bulundurularak, her bölümün laboratuvarı ve derslik birimleri bir arada, giriş kotunda konumlandırıldı. Ayrıca, projenin öncelikli işlevini oluşturan laboratuvarlar giriş kotundan kolay ulaşılabilir oldu.

SOSYAL ALANLAR

Öğretim görevlileri bloğunda tek yönden yüklü koridor prensibi benimsenerek, koridor boyunca atriumun algılanması amaçlandı. Atriumun üzerini örten şeffaf cam tonoz ile hem atrium hem çeperindeki dolaşım alanlarının gün ışığından sürekli yararlanması ve ferah bir dolaşım sağlanması olanaklı hale geldi. Atrium alanı aynı zamanda sergi, kokteyl, tanıtım gibi sosyal etkinlikler için ideal ölçek ve doğal ışık kalitesine sahip kılındı. En üst katta, yapının güney cephesine geniş terasıyla yerleşen yemekhane, öğretim üyelerinin gün içinde panoramik manzaradan yararlanmasına olanak sağlar.

MEKÂNSAL GEREKLİLİKLER

Bir laboratuvar ile dersliğin veya bir amfi ile çalışma odasının farklı yüksekliklerde olması, farklı mekanik sistemlere ihtiyaç duyması mekânsal organizasyonda temel bir tasarım problemi olarak ele alındı. Bu nedenle hacim yükseklikleri, cephe tipolojileri ve mekanik sistemler işlev gerekliliklerine göre tasarlandı. Örneğin amfilerin yüksekliği 5 metre, cephesi ise diğer birimlere göre daha masif kurgulandı. Öğretim üyesi odaları 3 metre yükseklikte ve bulunduğu cepheye göre yoğunluğu değişen güneş kırıcı prekast panellerle daha şeffaf bir cephe ile ele alındı.