Halide Edip Adıvar Kültür Merkezi
Bu proje, yüksek yoğunluklu kamusal fonksiyonlara sahip bir yapının, sıkışık parsel ve düşük taban alanı gibi kısıtlayıcı arazi koşulları ile kentsel boşluk ihtiyacı arasında ideal bir çözüm bulmayı amaçlıyor. Taban alanı yaklaşık 1500 m² olan yapı, çevresinde konut parsellerine bitişik ve kaldırımlarla çevrili. Pik kullanıcı sayısı 1500’e ulaşabilecek olan bu yapı için tanımlı geniş açık alanlar yaratma problemi, kütlede yapılan artikülasyonlar ve yaya-yol trafiğinin yeniden düzenlenmesiyle aşılmıştır. Kütlenin şekillendirilmesi, yer ile temas eden noktalar boşaltılarak kentsel açık alanın genişletilmesine dayanıyor. 30 metre yüksekliğindeki hacim, zeminden yukarıya doğru genişleyen bir geometriye sahip olup, bu boşaltımlar hem girişleri tanımlamakta hem de yapının hacimsel hiyerarşisine katkıda bulunmaktadır. Eğimli yüzeyler, bu yüzeylere paralel taşıyıcılarla desteklenirken, yüzey dikleştiğinde dikey taşıyıcı elemanlarla bağlantı kurulmuştur.
Yaya ve yol trafiği düzenlemesi kapsamında, arazi ile Atatürk İlköğretim Okulu arasında kalan yol yayalaştırılarak iki kamusal yapı arasında bir kentsel niş oluşturulmuştur. Bu alan, ilçe sakinleri için yoğun doku içerisinde bir nefes alma noktası işlevi görecektir. Yayalaştırılan bu alan, kültür merkezinin ana girişini barındıran üst plato ile yapı içine uzanan merdiven-amfi basamakları sayesinde bütünleştirilmiştir. Alt platodan Etkinlik Merkezi ve okul girişlerine erişim sağlanırken, Boruçiçeği Sokak okulun araç girişini karşılamaktadır. Mekansal kurguda, yapıya Darülaceze Caddesi’nden üst platodan 111.00 kotundan giriş yapılmaktadır. Ana giriş holü ve fuaye boşluğu süreklidir ve büyük salon yapının merkezinde yer alır. Salonun uzun çeperi, bitişik konut parseli ile sağır bir ilişki kuracak şekilde yapı sınırına yaslanmıştır. Sahne arkasındaki alan ise idari ve sanatçı birimlerini barındırmakta olup, diğer iki çeperde fuaye salonu sarar. Fuaye ve idari kısma iki ayrı servis kovası hizmet ederken, sanatçı ve servis girişi arazinin yüksek kotlu kısmından alınmıştır. Servis asansörü, sahne arkası kotu (+10.00) ile giriş kotu (0.00) arasında çalışır. Etkinlik Merkezi, bağımsız girişi sayesinde bağımsız çalışabilme potansiyeline sahiptir.
Yapının cephe tasarımında alüminyum giydirme cephe kullanılmıştır. Eğik yüzeyler, renksiz low-e ısıcamdan yapılmışken, dik yüzeylerde modüler iki farklı malzeme kullanılmıştır. Bu malzemelerden biri bakır rengi film ile kaplanmış ısıcam, diğeri ise oksitlendirilmiş bakır kompozit paneldir. Gün içinde yekpare bir kütle izlenimi veren bu malzemeler, gece kullanımında iç aydınlatma ile farklılaşır. Güneybatı cephesi, ağırlıklı olarak bakır kompozit panellerle kaplıdır ve cephe, idari ve sanatçı birimlerine geldiğinde cam malzemeye döner. Diğer cephelerde ise bakır rengi film kaplamalı ısıcam kullanılmıştır.
Salonun akustik tasarımında kişi başına düşen hacim en önemli tasarım parametresi olarak ele alınmıştır. Tiyatro gibi konuşmanın ön planda olduğu mekanlar için kişi başına 4 m³, müzik için ise 6 m³ hacim öngörülmüştür. Operalar için 6-8 m³, senfonik konser salonları için ise 10-12 m³ hacim önerilmektedir. Mekanın belirtilen akustik değerleri sağlayamadığı durumlarda, hacim ve ses yutma özellikleri düzenlenerek çınlama süreleri kontrol altına alınır. Akustik özelliklerin dengeli dağılımı için ses yutucu yüzeylerin alanları, konumları ve yönlendirilmesi, dekorasyon projesi ile birlikte ele alınmıştır.
Şişli Belediyesi
İstanbul
9.000 m²
2011
Kamu, Kültür
Yarışma
Fatih YAVUZ
Ömer Emre ŞAVURAL
Hasan Okan ÇETİN
Cenk ERKOÇOĞLU ( mimar - ODTÜ )
Öznur YILDIZ (mimar – GAZİ Ü.)
Gökçe ERSEL ( mimar - ODTÜ )
Olsi KAFEJA ( mimar – ODTÜ)
Mümine Gerçek (mimarlık öğrencisi – ODTÜ)
Selim İTEZ – İnşaat Mühendisi
Orhan Murat GÜRSON – Makine Mühendisi
Birkan YÜKSEK – Elektrik Mühendisi