Mevcut yüzeylere dokunmak yerine onlara yaklaşan, hizaya getirmek yerine varlığını benimseyen, yeni eklemlenen yüzeyler ile arasında oluşan gerilimden beslenen bir mimari yaklaşım.
İstanbul Deniz Ticareti’nin 300 Yıllık İzleri
Haliç kıyısında yer alan Osmanlı mirası tarihi üç yapı, İBB Miras ekipleri tarafından restorasyon çalışmalara başlanmadan önce metruk halde ve kaderine terk edilmiş durumdaydı. Tarihte Fener Beylerinin depolama alanları olarak kullanıldığı bilinen 18. yüzyıl yapılarına erişim, yıllar içinde yapılan müdahaleler ile oldukça yetersiz kalmıştı. Yıllar içindeki katmanlaşmalar nedeniyle yol kotlarının yükselmesi ve yapılan trafik düzenlemelerinin bir sonucu olarak yapılar çukurda kalmışlardı.
Kültür Rotası içinde Fener Evleri
Fener Evleri geliştirilen senaryolar ve yapılan peyzaj müdahaleleri ile erişilebilir mekanlar haline dönüştü. Cibalikapı ve Fener arasında kalan üç yapının birlikte deneyimlenebileceği bir kültür rotası oluşturuldu.Böylelikle Fener Evleri’nin sadece gelinip geçilirken görülen değil, aynı zamanda içinde ve çevresinde vakit de geçirilen kentsel çekim noktaları olmaları için yapılara yeni mekânsal kullanımlar önerildi.
Dokuya Yaklaşmanın Farklı Yöntemleri
Varlığı ile öne çıkmayan ancak yeni bir palimpsest katmanı olarak eklemlendiğinde güncel bir mimari dil ile kendisini ortaya koyan bir tasarım müdahalesi yapıldı. Mevcut yüzeylere dokunmak yerine onlara yaklaşan, onları hizaya getirmek yerine varlıklarını benimseyen ve yeni eklemlenen yüzeyler ile arasında oluşan gerilimden beslenen bir mimari yaklaşım üzerine gidildi.