DEICO – HAB Bölgesi Üretim ve Ar-Ge Binası

Uzay ve Havacılık İhtisas Bölgesi’nde içe dönerek kendi dünyasını kuran; çalışma, üretim, ar-ge ve ortak etkinlik alanlarından oluşan bir yapı.

DEICO – HAB Bölgesi Üretim ve Ar-Ge Binası

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB’de 10 bin metrekarelik arsa üzerinde tasarlanan DEICO–HAB Bölgesi Üretim ve Ar-Ge Binası, içerdiği üretim, çalışma, sosyal ve ar-ge alanları ile kendi dünyasını içe dönük bir tasarım kurgusuyla oluşturan bir yapıdır. İç içe geçen kübik yapısı sayesinde farklı kat yükseklikleriyle hem üretim hem çalışma yaşantısını barındırır. FREA bu yapının üretiminde, tasarım-yapım yöntemiyle EBİ ile birlikte çalışmaktadır.

İşveren

DEICO

Yer

Ankara

Alan

13.330 m²

Yıl

2023

Tür

Çalışma

Durum

Devam Eden

Tasarım

Fatih Yavuz (Y. Mimar)
Emre Şavural (Mimar)
Ceyda Tok (Mimar)
Ramis Çetin (İç Mimar)

Proje Ekibi

Fatma İrem Şanlı Ateş (Mimar)
Elif Yılmaz (Mimar)

Statik: Levent Aksaray
Elektrik : Kemal Ovacık
Mekanik: Alparslan Sütbaş
Peyzaj Tasarımı: Eco-loud
Müteahhit: EBI-FREA Ortaklığı
Altyapı : Uğur Çetin

Sahibi kurumun kimliğini taşıyan yapı, kullanıcılarına, üretilen çevrenin gündelik yaşantısı içinde endüstriyel mimarinin sadece gerekli mekânı üretmekten öte kendi içinde bir yaşam kurguladığını anlatma kaygısı taşır.

PROGRAM

DEICO, savunma, havacılık, otomotiv gibi sektörlerde faaliyet gösteren, Ankara’da kurulmuş bir mühendislik şirketidir. Şirketin yeni tesisi, üretim alanı kadar çalışma alanına sahip olan, yanı sıra sosyal ve teknik alanlar ile ortak alanlar içeren bir yapıdır.

Mimari tasarımı kadar işlevselliğiyle öne çıkması beklenen bir yapılı çevredir. Sahibi kurumun kimliğini taşıyan yapı, kullanıcılarına, üretilen çevrenin gündelik yaşantısı içinde endüstriyel mimarinin sadece gerekli mekânı üretmekten öte kendi içinde bir yaşam kurguladığını anlatma kaygısı taşır.

TASARIM PRENSİPLERİ

Sosyal Aktivite ve Dinlenme Mekânları: 

DEICO genç ve dinamik çalışanlardan oluşan bir ekibe sahiptir. Bu kapsamda esnek çalışma alanları ve sosyal etkinliklerle donatılan bir çevre üretilmesi…

Etkileşimi ve İletişimi Arttıran Mekânlar:

Büyüme hedefi bulunan yeni bir tesis için gelecekteki ve günümüzdeki ihtiyaçların örtüşmesi önemlidir. Üretim ve çalışmayı bir arada barındıran tesisin hem ilgi çekici olması hem de çalışanlar arasında etkileşimi ve iletişimi güçlendirmesi…

Sağlıklı ve Ferah Çalışma Mekânları:

Havalandırma, aydınlatma, akustik konfor ve malzeme seçimi ile “sağlıklı ve ferah bir ofis” ortamının oluşturulması; tesis genelinde sağlıklı ve dinamik bir atmosferin yaratılması…

Yeşil ile iç içe Mekânlar:

Çalışma ve üretim dahil tüm çalışma alanlarının mümkün olduğu kadar açık alana, peyzaja bakan, doğayla iç içe çalışma ortamları olması…

 

Malzeme Kullanımında Optimizasyon:

İşlevsel olarak zorunlu olmayan hallerde, tesis genelinde yüksek maliyet yaratan malzeme (kapı, alçı, boya, fayans vb.) kullanımından kaçınılması…

Çevreci bir Tesis:

Güneş enerjisi gibi yenilebilir enerji kaynakları ile ilgili yenilikçi fikirlerin değerlendirilmesi ile çevreci, yeşil bir tesis olarak planlanması…

Ortak Kullanım Alanları:

Tesisin sadece bir çalışma ortamı değil de ev gibi benimsenmesi ve aidiyet duygusunun arttırılması için, işveren tarafından talep edilen gereksinimler başta olmak üzere her türlü ortak mekân için yenilikçi fikirlerin değerlendirilmesi…