Başka Bir Tarım Okulu

Teorik altyapısı ve yaya odaklı küme şeması ile köy enstitülerini referans alan, güçlü bireyler yetiştirmeyi önceleyen bir tarım okulu.

Başka Bir Tarım Okulu

Ödüllü Proje

Tarım okulu, tarım ve hayvancılık konularında yetkin bireyler yetiştirmek hedefiyle teoriyi, pratiği ve yaşamı birleştiren, “Başka bir Tarım Okulu” mottosu ile tasarlanan bir eğitim modelinin mekânıdır. İzmir Urla’nın Bademler bölgesinde yer alacak okul, eğitim ve yönetim birimleri, tarım ve hayvancılık atölyeleri, açık ve kapalı uygulama alanları, sosyal alanlar, kapalı ve açık spor salonları, konferans salonu, yurtlar ve destek birimlerinden oluşur.

İşveren

İzmir Büyükşehir Belediyesi / İztarım AŞ

Yer

Urla, İzmir

Alan

21.500 m²

Yıl

2023

Tür

Çalışma, Eğitim, Kamu

Durum

Proje

Tasarım

FREA / Emre Şavural, Fatih Yavuz.
Melt Studio / Cemre Önertürk, Ege Çakır

Proje Ekibi

Büşra Asaroğlu
İrem Şanlı
Hande Soyal
Ceyda Tok

Danışmanlar : Mert Ayaroğlu, Merve Görkem, Serdar Bayram
Statik : OPTENG / Ömür Özger
Mekanik : YMT Mühendislik / Melih Özöner, Ömer Onur Yücel
Elektrik : Ovacık Mühendislik / Kemal Ovacık
İç Mekân Tasarımı : Cemre Önertürk, C. Ege Çakır
Peyzaj Tasarımı : ECO.laud / Ezel Cebi Okumuş, Cemil Hamdi Okumuş, Paşa Kaya
Aydınlatma Tasarımı : Ovacık Mühendislik / Kemal Ovacık
Altyapı : Lagün Proje / Uğur Çetin
Müşavir : Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş

Merkezdeki sera, teori-yaşam-pratik üçlemesinin kesişimindeki “hub” olarak tüm programları hem birbirine bağlar, hem de dereceli bir geçiş tanımlayarak bazı programların merkezden yalıtılmasını mümkün kılar.

PARÇALI KURGU, SERAYA ÖYKÜNME

Kütle yerleşimi ve yönlenmesi, mevcut ağaçları ve koruluğu korumayı önceler. Kuzey-güney yönündeki hâkim rüzgâr yönü ve güneşlenme açılarını referans alarak doğal iklimlendirmeyi odağa alır. Parçalı yapıda kurgulanan kütleler Bademler köy dokusuna uygun yapıda tasarlanırken, yerleşkenin merkezindeki sera yapısı çevre arazilerdeki yoğun seralara referansla bir imge olarak kullanılır. Bodrum katta devam eden sirkülasyon ile tüm bina tek bir bütün olarak çalışır.

MİMARİ PROGRAM

Merkezde sera yapısı ile iç içe kurgulanmış atölye ve eğitim kütleleri yer alırken, kuzeyde yönetim, spor salonu ve konferans salonu, güneyde ise korulukla ilişkili tasarlanan yurt binaları konumlandırıldı. Fonksiyonlara göre parçalanarak merkezdeki seranın etrafında aşamalı olarak kurgulanan birimler, yükseklikleri birinci katı geçmeyecek şekilde tasarlandı. Kütle ilişkileri arazideki kot farklarından faydalanılarak düşük bahçe ve avlular ile zenginleştirildi.

KORULUKLA İÇ İÇE YURTLAR

Seranın güneydoğusunda yer alan sosyal avlu ile yurt binasının diğer yapılardan mümkün olduğunca yalıtılması hedeflendi. Yurt binası güneydeki koruluk alanla yakın temas halinde kurgulandı. Yurdun alt kotunda yemekhane ve kütüphane gibi sosyal alanlar yer alırken, zemin ve zemin üstünde dört birime kadar ayrılabilen veya birleşebilen bir yapıda tasarlanmış 4 kişilik odaların bulunduğu bloklar tasarlandı.

BAĞLAYICI ÖGE: KOLONADLAR

Parçalı eğitim mekânları ile merkezdeki seranın bütünselliğini, onları birbirine bağlayan kolonadlar sağlar. Aynı zamanda binanın iç ve dış mekân sınırlarını belirleyen geçiş elemanıdırlar. Dışarıdan gelen ziyaretçiyi okulun içinde gezdiren kolonadlar, üç yönde de peyzaja eşlik eden birer üst örtü olarak başlar ve tamamen kapanarak iç mekâna dahil olan çatılara dönüşürler. Kolonadların yönlendirdiği bu üç aks, binanın giriş çıkış akslarını da tanımlar.

Çelik strüktüre oturan cam yüzeylerden oluşan sera gerek çevreden algılanan imge, gerekse okul mekânın içerisinde kurguladığı yaşam senaryosu ile tarım okulunun odak noktasıdır.

FARKLI KARAKTERDE GİRİŞ KAPILARI

Girişten itibaren sırasıyla yönetim kütlesi, sınıfların batısında tören alanı, spor salonu ve sınıf kütlesi arasındaki dolaşımı tanımlı hale getiren kolonad sera birimine bağlantıyı sağlar. Kuzey aksta yer alan giriş, okulun köye de açık kamusal girişi olarak, yaz-kış yapılması planlanan etkinliklerde spor salonu, konferans salonu, fuaye alanı ve kamusal atölyelere açılan ziyaretçi girişidir. Dışa dönük çalışan bu birimler okulun içerisinde ekstra bir giriş kapısıyla tüm kütleden ayrılmıştır. Dolayısıyla okul yaşantısına müdahil olmadan bağımsız çalışabilmeleri öngörülmüştür. Ana girişte ise, araçlar için ayrılan servis girişi ve okulun ürünlerinin satılmasının hedeflendiği yerel market girişi yer alır.

ÇATILARIN AKTİF KULLANIMI

Kapalı spor salonu çatısı açık spor alanlarını barındırırken, yurt çatısında ise güneş panelleri konumlandırılmıştır. Diğer birimlerin çatıları ekstensif yeşil çatıyken, çıkılmasa dahi projenin hakim yeşil dokusunu görsel olarak destekleyen ve yağmur hasadına katkıda bulunan yüzeyler olarak ele alınmıştır.