Government's Educational Campuses Competition is an opportunity to re-evaluate the public high shchools, usually built with same architectural style and with limited facilities available to students. This competition's brief adresses to these problems and aims a multi-faceted school identity and campus life. Finding innovative solutions to the existing problems and creating a new experiential space are chosen as design problems.
Climate is also one of the most challanging consideration of the project. Ağrı mountain and the harsh weather conditions are important contextual inputs that start shaping the form of the project. Within all these challanging parameters, the Educational Campus project is driven from its unique context.
Project program is organized around courtyards which are oriented to Ağrı mountain. The courtyard is divided into smaller portions which bring open spaces down to the human scale. Program wrapping the courtyards increase facade surface area in order to fit all the required classrooms accessed to daylight. The individual buildings, own multi-leveled open spaces, are not only able to work as separete entities but also work together with other buildings. Although each building groups seem to have rigid and unique courtyards, program units connecting each courtyard enables a flexible layout.
The fragmented courtyards connecting to each other on the upper plaza level flows into each other and creates a uniqe open space typology. Similiar relation can be observed in the open sport spaces, which serves as a floating space connecting student dormitories and student clubs.
The classrooms are oriented so that they obtain maximum level of day light. Interior spaces and single loaded corridors are designed in relation to the courtyard by providing strong visual and physical connections. The social functions and flexible program units of the building are placed under the courtyard level. Uninterrupted consecutive enclosed spaces are climatized and enable students to use all spaces without being exposed to harsh weather conditions.
PLANS
ELEVATIONS
SECTIONS
The well-defined left over spaces in between courtyard buildings are designated for management offices and day care facilities. From these program units, it is possible to enter to the courtyards, classrooms or other in-between spaces. Car park level is vertically connected to each building group directly which enables users easy accebility. The project provides a rich and hierarchical space layout through a balanced solid and void composition. Overall, the project has strong relations to its context without an overwhelming formal expression.
Year: 2013
Location: Ağrı,Turkey
Client: Republic of Turkey Ministry of National Education
Programme: Education, Master Plan
Total Area: 107.000 m²
Status: 1st prize, National Competition
Project Team: Fatih Yavuz, Emre Şavural, Can Tamirci, Hasan Okan Çetin, Öznur Yıldız, Nuran Özkam in collaboration with Tamirci Architects and SMAG
GALLIPOLI HISTORICAL SITE NEW MARTYRDOM DESIGN 
FOLKART TIME II
METU TECHNOCITY ICT INNOVATION & EXPERIENCE CENTER
ANKARA GÜNEYKENT KOPARAN MASTER PLAN
ARBOREAL* / ZONGULDAK BÖLÜKLÜ HIGHLAND - REHABILITION CENTER
EN / TR
FREA | Projects | MEB AĞRI EDUCATIONAL CAMPUS, Government's Educational Campuses Competition is an opportunity to re-evaluate the public high shchools, usually built with same architectural style and with limited facilities available to students., Mimarlık, Tasarım, Mühendislik, Kentsel Tasarım, Fatih Yavuz, Emre Şavural