It is a producing an idea-problem about a hill looking at the city from the high level, which touches the lives of each citizen of Anamur, lolls against the green. It means becoming up the hill in the tableland geography. Atatepe is as place climbed in order to become cool and spend time. It embraces both Ramadan ball which will be exploded every evening along 30 days and also soccer games playing without goalposts.
Settling on the hill was an issue that is argued too much during the design process. It is possible to confuse the hill with the idea of dividing the program and spreading on foothills.
The building comes closer to the hill when it moves backward like the continuation of the slope on the approached edge. Spaces opening to the hill become activity rooms, multi-purpose hall, and cafe when there are administrative units, lower entry of multi-purpose hall and restaurant at the lower level. By this way, spaces interact with possible activities organized on the hill may look through the scenery direction with edges that is able to be transparent thanks to canopies controlling the sun. There are spaces that promise to spend time with the scenery on the lower level. Multi-purpose hall planned as whose chairs can be gathered when it is desired combines the hill and lower level. The stage can be a terrace when it is wanted and it accepts the visitors coming from upper and lower levels. The existence of the covering provides the opportunity to open it totally in hot weather and benefiting from natural coolness effect due to the permeability from all directions.
Building lengthening through north-south direction and clinging on the east edge of the hill turns the enlargement of scenery direction and leaving the west sun behind itself into an opportunity. Route of existing earth road providing access to the hill is kept as it is and the end of the route takes you to the hill. Hill continues to supply approximately all flatness to the public under new conditions as it was for the usage of the public. Now, the covering may cover the crowd by itself.
In this context, the building may define as a plate fixed to steel structure system and a cover. The building has 2 plates; one opens to the hill level and the other opens through the direction of the scenery. Plates form the terraces by stretching toward outside from inside of the spaces when terraces generate unique scenery experiment. Vista of the hill in the west direction (Anemurium) is limited by another hill coming to the front. The scenery in the west direction (Anamur Mamure Kalesi ve Kıbrıs) may experience nearly uninterruptedly.
SITE PLAN
PLANS
SECTIONS
ELEVATIONS
Year: 2014

Location: Anamur, Mersin, Türkiye

Client: Anamur Municipality

Programme: Cultural Center 

Total Area: 1.200 m²

Status: 3rd Prize, National Competition 

Project Team: Emre Şavural, Fatih Yavuz, Ramazan Avcı, Seden Cinasal

Consultants: Zafer Kınacı (Civil Eng.), Orhan Murat Gürson (Mech. Eng.), Kemal Güravşar (El. Eng.), Elvan Ender (Landscape Arch.)in collaboration with SCRA
KARTEPE YAZICILAR RESTAURANT
METU NCC
LÖSEV ÇERKEŞ CENTER OF NATURAL LIFE
GÖKÇEADA HIGH SCHOOL
ODTÜ TEKNOKENT INNOVATION CENTER             
EN / TR
FREA | Projects | ANAMUR ATATEPE SOCIAL CENTER, It is a producing an idea-problem about a hill looking at the city from the high level, which touches the lives of each citizen of Anamur, lolls against the green. It means becoming up the hill in the tableland geography. Atatepe is as place climbed in order to become cool and spend time. It embraces both Ramadan ball which will be exploded every evening along 30 days and also soccer games playing without goalposts., Mimarlık, Tasarım, Mühendislik, Kentsel Tasarım, Fatih Yavuz, Emre Şavural