Play is the highest form of research / Oyun araştırmanın en üst biçimdir.

Albert Einstein

When we were kids, we wanted to play and games never end. Although starting game is very enjoyable, the end of the game we have been unhappy. "Game" most pleasant dream world we explore the world and for kids a never-ending experience form main idea of project.
PARKUR is designed as a continuous space incorporating tools of exploration, entertainment and learning. The approach to the project creates a space where the beginning and the ending merge as the circular setup allows all the experience and play areas to meet the children. Parkur is not only a world to be explored with a beginning and an end; but also an adventure with surprises around every corner. In the 3rd dimension, Parkur continuously organizes the activities of cognitive experiences and psychomotor and social development by allowing movement between the ground level (0.00) and the first floor (+4.00). 
The Parkour also intersects with the other places along the its own route. This Parkour makes possible to have a break with the alternative routes when the children are bored. It is designed as a place where children can meet and meet with their parents outside. The cafeteria and the multipurpose hall can be combined at the stage. Thus, the spaces can be used both separately and together. At this point, usage of outdoor the children is suggested, while at the same time access to the entrance area can be achieved by leaving the Park.
Although the activities on the Parkour were designed considering the physical characteristics of age groups, it was intended to mix all age groups together in it. According to Vygotsky s "zone of proximal development” theory, the intersection of children from all age groups contributes to the learning process. Participation of the disabled individuals in the Parkour is provided through the circulation shafts.
As children play, they gain experience and developmental skills faster and more permanently about the world they live in. In short it is the way children's development and learning play. In this context, playgrounds offer invaluable opportunities for delivering children's development and learning rights at a happy and enjoyable childhood.
A public space was created between the school plot in the south of the estate and the building, extending on the east-west axis. With this space, further activity areas for children are created to encourage them to spend more time outside. The main entrance of Bornova Children's World building also opens into this area and it is aimed to integrate the building with the rich outdoor activities
SITE PLAN
PLANS
SECTIONS
ELEVATIONS
Year: 2016
Location: İzmir, Bornova
Program : Leisure Center
Project Type : Competition (2nd Prize)
Design Team: Ömer Emre Şavural, Seden Cinasal Avcı, Ramazan Avcı, Fatih Yavuz, İbrahim Yavuz, Yücel Hüseyin Sala , Baran Ekinci, Özlem Kurtçu, Zeynep Demirhan, Su Sarıhan
Consultants: Zafer Kınacı, Kemal Ovacık, Bahri Türkmen, Mehmet Çıkrık, Neslihan Avcı
ŞİŞLİ HIGH SCHOOL
ANKARA GÜNEYKENT KOPARAN MASTER PLAN
LÜLEBURGAZ YILDIZLARI SWIMMING ACADEMY
ÇANAKKALE MUNICIPALITY SOCIAL HOUSING COMPETITION
EMBASSY OF PEOPLE’S REPUBLIC OF BANGLADESH
EN / TR
FREA | Projects | BORNOVA CHILDREN’S EXPLORATORIUM, Play is the highest form of research

Albert Einstein, Mimarlık, Tasarım, Mühendislik, Kentsel Tasarım, Fatih Yavuz, Emre Şavural