SÜPERBLOK

Öneri tasarım SÜPERBLOK kent avluları yaratarak arazinin karşılıklı çeperlerine dokunarak kent ile maksimum ilişkide olmayı amaçlar. Kendi içine kapalı bir dünya yerine kente sarılmaya ve dokunmaya çalışan bir yerleşim benimsenmiştir.SÜPERBLOK kent yaşamına katalizör etkisi yaratarak yeşil alanlarını kentliyle paylaşmaktan sakınmaz. Tasarım alanının merkezinde yeralan okul ve camiyi sarmayalarak işe başlar; bu aynı zamanda yoğun yapılaşmanın kent ve yeşil alan ile olan dengesini kurar. Cadde boyunca oluşturulan ticari birimleri insan ölçeğinden uzaklaştırmadan suyla buluşturur. Avlular da kendi içine kapalı olmasın diye zeminde boşluklarını oluşturur. Konut blokları girişlerini avlu çeperlerinden alır. SÜPERBLOK çift yüklü bir plan organizasyonuna sahiptir; bu zamanda konutların avlularla olan ilişkisini sürekli kılar. Esnek konut planları sayesinde farklı konut tipleri  oluşturmak olanaklı olmuştur. 2-9 kat arasında çoğunlukla  115m2 3+1 konutlar yer alır. Plan düzlemindeki esneklik bloğun cephe dilinin de esnek bir kurguda tasarlanabilmesini kolaylaştırmıştır. Cephe kaplama malzemesi olarak prekast cephe  elemanları önerilmiştir. Ortalarında yaratılan akışkan çizgilerle oluşturulmuş rekreatif alanlar kuzey güney boyunca bağlanırken SÜPERBLOK bu geçişlere de izin verir. Bu geçiş kesintiye uğramadan arazinin güneyinden geçen Sarıçay’a dek uzanır. Hem doğu-batı yönünde hem de kuzey-güney yönündeki bu geçişler ile konut alanın kent ile etkileşimi artar.
It is aimed that the two-storey commercial units settling along Tuğsavul Caddesi on the ground floor are mostly in human scale and that citylins should participate in street and city life instead of a closed box. The planning of flexible units of commercial units on various scales makes it possible to convert them into different scales over time. Social units are also considered to be on the ground. In particular, social spaces are designed in the courtyard side where the existing school and its glass were located, and the participation of the urban people outside the residents is targeted.
The amount of green space is increased by the old settlement. In the present case, the green area which is 20% compared to the surface area of ​​the land has been raised to over 40%. The system of open spaces equipped for different user profiles and designed in urban scale is connected to the pedestrian promenade. A basement floor is resolved on 30 August Avenue side of the parking lot need for parking lots for the residential blocks and open car parks are created in the walls of the grounds.
The Superblock rises on the east-west axis, while it descends to avoid distancing the human scale on Tuğsavul and the August 30th Road. The difference in altitude differences is also the limit of the desired 866 houses in the program. This level is also emphasized by the roof terraces and material differences at the same time. In the upper houses, diversity is increased. Among the high masses, it provides a wide viewing depth for the residences with open space of 66 m. At the same time, it is aimed to increase the depth of the landscape by backing off the upper masses.
SITE PLAN
PLANS
ELEVATIONS
SECTIONS
Year: 2014

Location: Çanakkale, Turkey

Employer: Canakkale Provincial Administration

Program: Housing, Urban Design

Construction Area: 206.000 m²

Statute:  Ulusal Yarışma Katılım

Project Team: Emre Şavural, Fatih Yavuz, Ramazan Avcı, Seden Cinasal, Yücel Hüseyin Sala

Consultants: Zafer Kınacı, Zafer Batmaz, Elvan Ender 

with SCRA 
EMBASSY OF PEOPLE’S REPUBLIC OF BANGLADESH
BORNOVA MUNICIPALITY BUILDING
ARBOREAL* / ZONGULDAK BÖLÜKLÜ HIGHLAND - REHABILITION CENTER
ODTÜ TEKNOKENT INNOVATION CENTER             
KARTEPE YAZICILAR RESTAURANT
EN / TR
FREA | Projects | ÇANAKKALE MUNICIPALITY SOCIAL HOUSING COMPETITION, Suggestion design SUPERBLOCK aims to be the maximum relationship with the city by touching the opposite sides of the ground by creating urban courtyards. Instead of a closed world, a settlement has been adopted that tries to hug and touch the city., Mimarlık, Tasarım, Mühendislik, Kentsel Tasarım, Fatih Yavuz, Emre Şavural